producten

Producten>

 
Prijzen in onze webshop zijn inclusief BTW.

Elastopur of Epoxyhars?


Beide substanties Elastopur en Epoxyhars zijn te gebruiken om een terrarium, vivarium of paludarium waterdicht te maken. Elastopur kenmerkt zich vooral als een dikke substantie terwijl dat Epoxyhars juist erg dun is. Wat is dus nu beter te gebruiken voor uw terrarium, vivarium of paludarium waterdicht te maken?

Om hier antwoord op te krijgen moet er gekeken worden naar beide substanties de kwaliteiten, de voordelen en nadelen van zowel Elastopur als Epoxy.

Epoxyhars waterdichtEpoxyhars waterdicht

Epoxy heeft als eigenschap dat het zeer makkelijk uit te smeren is. Epoxyhars is doorzichtig en hier kan met pigment een kleur aangegeven worden. vervolgens kan er zand/varen wortel granulaat of een ander iets op gestrooid worden. Epoxy is ook ideaal voor het maken van een paludarium waterval. Een nadeel van epoxyhars is dat wanneer er één plek niet goed is gesmeerd het zijn waterdichte eigenschap verliest, daarom is aan te raden om 3 keer de achterwand of waterval te smeren. Wanneer een achterwand of waterval met epoxy gesmeerd is dan wordt deze een heel stuk sterker. De achterwand zal ook erg ruw aanvoelen, aangeraden is dan ook om na het uitdrogen van de achterwand met een schuurpapier langs de achterwand  te gaan, zodat beestjes zich er niet aan kunnen bezeren. Ook een schildpad zijn schild kan er zelfs door beschadigen!

Kortom eigenschappen Epoxyhars:

  • Waterdicht (3 lagen)
  • Dunne substantie
  • Makkelijk smeren
  • Sterk
  • Inflexibel

 

Elastopur waterdicht

Elastopur is een dikke bruine substantie dat u op de achterwand kunt smeren van uw terrarium, vivarium of paludarium. Het is dan ook perfect te gebruiken voor een paludarium. Elastopur kenmerkt zich dan ook als een flexibele substantie. Het kan makkelijk gesmeerd worden met de hand(gebruik handschoenen) of kwast. Om een goede laag te krijgen is het aangeraden om minstens 2 keer de achterwand te bewerken met Elastopur. Dit zorgt voor een laag die dik genoeg is. Let wel op dat elk hoekje en gaatje is bewerkt met Elastopur anders zal het zijn waterdichte eigenschap verliezen. Elastopur is zeker aan te raden voor het maken van een achterwand in een paludarium. Door de flexibel kwaliteit kan het namelijk makkelijk gebruikt worden om stukken hout en andere decoratie middelen vast te zetten.

Eigenschappen Elastopur

  • waterdicht (2 lagen)
  • één laag voor een nette afwerking van uw terrarium
  • flexibel
  • dikke substantie

 

Dus Epoxyhars of Elastopur?

Dus wat is nu beter? om uw terrarium echt waterdicht te maken raden wij altijd aan om een bassin te maken onder in uw bak aangezien het 100% waterdicht maken van een achterwand erg lastig is. Dit omdat elk hoekje gevuld moet zijn met of elastopur of epoxyhars om het effect te behouden. Over het algemeen om een terrarium, vivarium, paludarium waterdicht te maken is epoxyhars het beste te gebruiken. Wilt u echter juist decoreren en fijne details in brengen in uw terrarium  is Elastopur wat u zoekt. over het algemeen wordt elastopur in een paludarium en vivarium gebruikt en epoxyhars als iets erg sterk moet zijn en er wat grotere beestjes gehouden moeten worden. tevens is epoxy bewerkte achterwanden makkelijk schoon te houden. Om een paludarium waterval te maken wordt ook aangeraden om epoxyhars te gebruiken.