producten

Producten>

 
Prijzen in onze webshop zijn inclusief BTW.
Gloeilampen & Spots nog steeds te koop bij Blue-Lagoon

Verbod op de verkoop van gloeilampen in de Europese Unie
Vanaf september 2009 zijn ze uit de schappen verdwenen. De gloeilamp van 100 Watt is in de Europese Unie niet meer gewenst. In 2010 is de 75 Watt lamp niet meer te koop en een jaar later is het gedaan met zijn kleinere broertje van 60 Watt. Het jaar 2012 kan de boeken in als het jaar dat de gloeilamp is uitgestorven.

Terrariumhouders moet de schrik om het hart geslagen zijn, toen op dinsdag 24 februari van dit jaar het Europees Parlement in meerderheid besloot de gloeilamp naar de eeuwige glasbak te verwijzen. Want veruit de meeste reptielen liefhebbers verlichten én verwarmen hun bakken met een eenvoudig peertje of spotje uit de supermarkt of doe-het-zelfzaak. Zijn ze in Brussel helemaal van de pot gerukt? Nou, dat valt mee. Het besluit is genomen om energie te besparen en het milieu te ontlasten. Gloeilampen, de naam zegt het eigenlijk al, produceren niet alleen licht, maar ook warmte. Terwijl de meeste mensen de lampen alleen aanschaffen om hun woon- en slaapkamers en keukens te verlichten. Zonde van de energie, toch?

Door de verkoop te verbieden, dwingt Brussel de consument andere lampen te kopen. De overstap van gloeilampen naar LED- en spaarlampen moet uiteindelijk leiden tot 15 ton minder CO2-uitstoot per jaar. Maar omdat in Europa toch nog vrij veel mensen wonen die gloeilampen wel effectief gebruiken en het juist waarderen dat de ze zowel licht als warmte afgeven, moesten er uitzonderingen worden gemaakt. Navraag van de Europese Slangenvereniging in Brussel leert dat er bijvoorbeeld een uitzondering wordt gemaakt voor gespecialiseerde verlichtingsproducten voor dieren. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat duidelijk op de verpakking aangegeven staat dat de lamp niet bruikbaar is voor kamerverlichting. Verder dient de fabrikant aan te geven waarvoor de lamp precies bedoeld is.

Kortom, speciale terrariumlampen vallen buiten het besluit en mogen verkocht blijven worden. Helemaal goed nieuws is dat voor de aan gloeilampen verslingerde reptiel liefhebber natuurlijk niet, want de speciaal voor terraria gemaakte spotjes en andere warmtelampen zijn aanmerkelijk duurder dan de eenvoudige gloeilampen. Maar ze geven vaak ook weer meer warmte en een beter op reptielen afgestemd licht. En dat is toch ook wel wat waard.