Paludarium inrichting en advies
Het verwarmen van uw kikkerbak
Veelal moet de verlichting, zoals tl buizen al voldoende warmte geven voor de kikkers. Dit moet in een afgeschermde lichtkap zijn, waardoor de warmte wat beter in de bak blijft en door het gaas heen naar beneden komt. Daarnaast kan je het water verwarmen als er een laag water in zit. Hiervoor hebben wij verwarmingselementen in 25 watt NANO, dus extra klein verkrijgbaar. Deze moet ook worden afgeschermd door middel van een stuk rooster of een afgezet stuk, waardoor de dieren er niet bij kunnen komen.
Zie tekening hieronder:
Je kunt hierbij bijvoorbeeld het landgedeelte opvullen met speciale klei korrels, verkrijgbaar in de terrariumwereld. Deze korrels absorberen extra veel water waardoor je water gedeelte minder snel droog komt te staan. De wand van het water kan je opbouwen door middel van een glazenwand, te zetten in iedere vorm neer te zetten hoe u de oever wilt vormen. De glazenwand kan je dan bekleden met een achterwand plaat zoals die in aquaria ook gebruikt wordt. Dit zorgt voor een nette afwerking. Het glas hoeft niet helemaal aan te sluiten op de wanden, zodat hier nog water tussendoor kan vloeien en in de kleikorrels terecht komt. Zo hebben de planten een goede voedingsondergrond en uw paludarium wordt hierdoor ook gedeeltelijk gefilterd door de wortels van de planten.
De waterpartij
De pomp moet er 1 zijn met voldoende opvoercapaciteit, waarmee je een waterval of beekje kunt creeëren. Pompen die je hiervoor kunt gebruiken zijn kleine filterpompjes van ± 100-350 liter per uur, met een waterval van ongeveer 40-50 cm is dit goed haalbaar. Ook veel gebruikte pompen hiervoor zijn die van Eheim.
Vanaf het pomp gedeelte kan je een pvc buizen lijn of buisjes die bij aquaria gebruikt worden aanleggen achter de achterwand. Met 1 of meerdere uitgangen moet je zorgen dat hier altijd een kraantje tussen zit, waar je bij kunt, welke uit je achterwand naar voren moet komen. Zodat je later uw waterpartij kunt regelen en de drukverschillen tussen hoog en laag kunt opvangen. Bij de uitstroom van de pvc buis kan je een houten stronk (let op, niet een van buiten) zoals kienhout of mopani wood, in je achterwand of bak verwerken, waarlangs het water terug kan stromen naar het watergedeelte onderin je paludarium.
De achterwand
Je kunt deze houtstukken verwerken met diverse materialen. Bijvoorbeeld te gebruiken zijn:
- Elasto-Pur een smeerbare elastisch achterwand product goed voor zeer nauwkeurige en hogekwaliteit achterwanden
- Epoxy Hars wordt minder gebruikt maar zorgt voor waterdichtheid van bepaalde delen van uw bak.
Na het vervaardigen van je eigen achterwand kan je diverse planten in je paludarium gaan verwerken. Zo wordt op de bodem veelal verschillende mossoorten of varenachtige plantjes geplaatst, die goed tegen vocht kunnen. Veel gebruikt worden natuurlijk ook de varenwortel producten, deze zijn er in heel veel verschillende mogelijkheden, en hebben we plaatjes van 50x20 cm om op de achterwand te plakken. Het leuke van varenwortel is dat wanneer je deze goed bevloeit en steeds vochtig houdt, er na verloop van tijd echte varens op de achterwand gaan groeien. En in combinatie met mossen is dit natuurlijk een zeer natuurgetrouw aanzicht en wordt geen enkel paludarium hierdoor het zelfde. Varenwortel is dan ook verkrijgbaar in:
- Varenwortel plaatjes, dik en dun 2 tot 4 cm dik
- In afgezaagde stukken van de stam, van 1 meter met een wat ronde oppervlakte in een breedte van 20-25cm.
- Varenwortel schijven, genoemd frisbee's van ± 30 cm rond.
- Varenwortel bekers, potjes in 3 maten verkrijgbaar.
- Varenwortel grotjes, voor het verschuilen van de beestjes natuurlijke omgeving.
Wanneer je alles goed vochtig wilt houden kan je verder met de instructie pagina van producten van verneveling en beregening.