Vind je een terrarium en aquarium eigenlijk beide leuk om te hebben? Waarom niet in dezelfde tank?! Dit noemen we een paludarium. In deze serie leg ik uit hoe ik, zonder ervaring in aquaria en terraria, succesvol een paludarium heb gemaakt.
Een paludarium is een aquarium en terrarium in een!
Een paludarium is een verblijf met daarin een laag water. Jij bepaald zelf hoe diep de laag water wordt. Vanaf minimaal zo’n 5cm tot zo’n 50cm. Boven de waterlaag houdt je ruimte over voor bijvoorbeeld planten die door het water oppervlakte naar boven groeien, stukken land, moerasplanten, lianen, rotsen, hout, etc. Zo krijg je een mooie weerspiegeling van hoe in de natuur het leven boven- en onderwater als een geheel eruit ziet.
Voordat je project van start kan gaan en je de bestelling van je tank gaat plaatsen dien je eerst goed na te denken over het volgende:
- Heb je al voorkeur of je er dieren in wilt houden? Vissen, amfibieën, reptielen, insecten, etc.. Een paludarium zonder dieren kan natuurlijk ook!
- Wat is het totale budget dat je aan het aanschaffen van spullen en opstarten (eerste 6 maanden) uit wilt geven?
- Waar zou je het paludarium willen plaatsen? Huiskamer, hal, kantoor, etc.. hier komen we later op terug!
- Heb je genoeg tijd, zodra je de zaken voor elkaar hebt, om het paludarium te onderhouden? Reken op minimaal 30min per week. En houdt ook rekening met vakanties.
- Waar kan jij terecht voor de benodigde spullen, hulp en advies? Waar haal jij jouw expertise vandaan om jouw paludarium tot een succes te maken?
Kan je de bovenstaande vragen met enige zekerheid beantwoorden? En wil je nog steeds een paludarium maken? Mooi! Het meest voor de hand liggend is nu om een zogeheten ‘biotoop’ te kiezen. Biotoop is simpel uitgelegd een klein stukje natuur , in balans, wat je terug kan vinden op onze planeet. Bijvoorbeeld Zuid Amerika, Oost Azië, Middellandse zee, maar ook de sloot bij jou achter kan een biotoop zijn. Over dit soort biotopen is doorgaans veel informatie te vinden. En dat is handig! Want het zoeken op internet en vragen aan experts geeft je zo een lijst met bijbehorende dieren, planten en leefomstandigheden waar je uit kan kiezen. Een soort recept voor de leefomgeving in je paludarium.
TIP: Je kan ook omgekeerd werken, wellicht heb je een mooie vissoort gezien of een kameleon? Zoek dan op in welke leefomgeving deze verkeren in de natuur en gebruik dit als uitgangspunt voor je biotoop! |
Mijn keuzes voor de bovenstaande vragen zijn als volgt:
- Ik heb gekozen voor een paludarium omdat ik graag water- en een landbiotoop samen wil zien. Hierin zou ik graag vissen, garnalen en slakken willen plaatsen. Voor het landgedeelte zijn voor mij gekko’s of boomkikkers een hele leuke optie. Maar alleen als de biotoop stabiel is! Voor de biotoop heb ik Zuid Amerika / Panama gekozen. Deze ingrediënten zijn goed te verkrijgen, er is een hoop informatie over te vinden. En de leefomstandigheden zijn thuis goed na te bootsen.
- Mijn budget is +/- 650 euro verspreid over 6 maanden, daarna reserveer ik maandelijks een bedrag voor onderhoud of noodgevallen. Vergeet niet rekening te houden met de energiekosten.
- Mijn paludarium komt midden in de woonkamer tegen een zijwand te staan. Hier is hij ongeveer 4 meter verwijderd van de ramen beiderzijds. Dit geeft mij veel controle over de weersomstandigheden binnen het paludarium, aangezien de zon vanaf buiten niet zomaar in het paludarium zal schijnen. Ook staat hij zo minder op de tocht. En het belangrijkste: in de woonkamer ben ik het meest als ik thuis ben - zo kan ik er mooi naar kijken!
- Ik houd rekening met ongeveer een uur per week onderhoudt in het eerste jaar. Neem dit liever te ruim dan te krap. Zo heb ik tijd om aandacht te besteden aan eventuele verassingen en om in de achtergrond onderzoek te doen naar oplossingen of volgende stappen in het proces.
- Voor mijn glazen terrarium krijg ik de hulp van Blue Lagoon. Ik stel mijn vragen via de mail en zo kom ik tot een ontwerp en een haalbaar plan. Tevens is dit een mooie plek om de technische spullen te halen en hier advies/tips over te krijgen. Denk aan licht, verwarming, regeninstallaties, etc. Voor vissen en planten ben ik nog aan het afwegen tussen verschillende leveranciers/winkels, welke gelukkig allemaal binnen mijn bereik zijn. Ik geef zelf de voorkeur aan een winkel/leverancier waar ik fysiek heen kan. Zo krijg je een goede indruk van de deskundigheid van het personeel en van de kwaliteit van hun producten.
TIP: Het hele idee van een paludarium maken heb ik vervolgens twee weken laten rusten. Wanneer je een groot project zoals dit aangaat wil je er zeker van zijn dat je het kan voltooien. Een paludarium wat half af is ziet er niet uit in de woonkamer. Naast geld is vooral de energie die je erin steekt terug te zien. Vergeet niet je eventuele partner er bij te betrekken, die zal een paar weken of maanden tegen een on-af project aan zitten kijken in de woonkamer |
In de volgende blog bespreek ik het ontwerp van mijn glazen bak. Ik leg uit waar je op moet letten bij het ontwerpen van de bak: constructie, licht, flora/fauna en vormgeving.