Eieren van mijn baardagaam, wat nu?

Wanneer is mijn baardagaam geslachtsrijp?

Als u wil kweken met uw baardagamen moet u zorgen dat zowel uw mannelijke als uw vrouwelijke baardagaam minimaal twee jaar oud is. Natuurlijk moeten de baardagamen ook gezond zijn als u er mee wilt gaan kweken. Hoe dit te realiseren is vind u in onze caresheet over baardagamen.

Het is verstandig om de baardagamen van te voren een winterrust van 7-8 weken te geven, waarbij er overdag in de koele zone van het baardagamen terrarium een temperatuur van 17-18 °C en in de warmte zone een temperatuur van 24-25 °C in het terrarium. Onder de lamp mag het oplopen tot maximaal 37 °C. ’s nachts mag de temperatuur teruglopen naar 15 °C. In de winterrust krijgen de baardagamen 8-10 uur licht op een dag.

Wanneer zal ik de eerste eieren bij mijn baardagaam vinden?

Drie tot vier weken na het eind van de winterrust beginnen de paringsactiviteiten bij baardagamen meestal. De Baardagaam man krijgt een zwart gekleurde baard en d.m.v. kopknikken probeert hij de vrouwelijke baardagaam te verleiden. Meestal lukt het hem niet de eerst keer, maar uiteindelijk zal er toch een paring plaatsvinden. De mannelijke baardagaam zal hierbij de vrouwelijke baardagaam in het nekvel bijten om haar in bedwang te houden. Schrik er dus niet van als het er ruw aan toe gaat. Blijf wel altijd alert om erger te voorkomen! Laat uw baardagamen dus nooit samen zitten zonder toezicht.

Baardagamen zijn ovipaar, dat wil zeggen dat ze eierleggend zijn. Ongeveer een maand na de bevruchting zal uw vrouwelijke baardagaam onrustig gedrag vertonen. Ze zal veel gaan graven in het terrarium om uiteindelijk een geschikte plaats te vinden om haar eieren in te leggen. Zorg dat u een dikke laag (± 20cm) zand in het terrarium heeft waar uw baardagaam haar eieren in kan leggen.

Eieren van mijn baardagaam, wat nu?

Als uw baardagaam eieren heeft gelegd kunt u deze uitbroeden. Denk van tevoren goed na of u de eieren wel wilt en, of u deze wel kunt uitbroeden. Denk er aan, jonge baardagamen kosten veel tijd, geld en ruimte. Als u tot het besluit bent gekomen dat u de eieren niet wilt uitbroeden kunt u ze altijd naar de Blue-Lagoon brengen. Wij broeden deze eieren uit met onze eigen broedmachine. U kunt de eieren uitbroeden in het terrarium, maar hier is de temperatuur en luchtvochtigheid niet altijd constant en kunnen uw baardagaam de eieren kapot trappen. Het is daarom aan te raden de eieren uit te broeden in een broedstoof.

Als u de eieren uit het terrarium haalt, probeer ze dan niet te draaien. Hierdoor kan namelijk het embryo afsterven. Leg de eieren in een gesloten bakje zoals een Braplast bakje die we ook bij de Blue-lagoon hebben. Let op: het substraat in het broedbakje moet vochtig broedsubstraat zijn. Vermiculiet is de meest gebruikte als het op het uitbroeden van eieren aankomt. Per gram substraat moet u 1 gram water mengen om de gewenste vochtigheid te krijgen in het substraat. Met uw vinger kunt u een kuiltje graven waar het baardagaam ei in gelegt kan worden.

Zorg dat de eieren minimaal tot de helft in het substraat liggen en zorg dat de eieren niet tegen elkaar aan liggen. Als de eieren van uw baardagaam in het substraat liggen kan het deksel op het bakje en kan het bakje de broedstoof in. De temperatuur in de broedstoof moet tussen de 26°C en de 30°C liggen en er moet een luchtvochtigheid boven 90% zijn. Controleer de temperatuur en luchtvochtigheid meerdere keren per dag met bijvoorbeeld hygro-  thermometer. Controleer ook de baardagaam eieren regelmatig en leg de beschimmelde of eieren met andere afwijkingen apart. Als baardagaam eieren gaan indeuken kan het zijn dat het te droog is, doe dan een klein beetje water bij het broedsubstraat. Na 55 tot 86 dagen zullen er jonge baardagamen uit de eieren kruipen.

De eerste baardagamen zijn uit het ei gekropen, hoe nu verder?

Als de jonge baardagamen uit het ei kruipen zullen ze rond de 10 cm lang zijn (inclusief staart. Zorg dat er een simpel ingericht terrarium klaar staat al voor dat de jonge baardagamen uit het ei kruipen. Leg een aantal platte stenen onder de spots om zonplekken te creëren voor de jonge baardagamen. Zorg voor meerdere warmtespots zodat niet alle baardagamen op een hoopje zitten bij één spot. Zorg zeker voor een UV-B lamp, dit hebben de jonge baardagamen hard nodig voor de groei van het skelet. Zowel warmtespots als UV-lampen vind u in onze webshop. Zet een klein waterbakje met een klein laagje water in de bak.

Jonge baardagamen kunnen niet zwemmen en er zijn gevallen bekend waarbij de jonge baardagamen in een laagje van 1,5 cm water zijn verdronken. Sproei iedere week 2x met hand sproeier, jonge baardagamen likken liever sproeiwater op dan dat ze uit het waterbakje drinken. Jonge baardagmen eten meer dierlijk dan plantaardig voedsel. Hoe ouder ze worden hoe meer dit zich gaat omdraaien.

Het is wel belangrijk dat jonge baardagamen zoveel mogelijk soorten plantaardig voedsel (uiteraard wel plantaardig voedsel wat hiervoor geschikt is) leren eten, want als ze volwassen zijn wordt dit het meest gegeten. Zet in het opkweek terrarium een voerbakje met kleingesneden groente en fruit ook al zullen ze toch meer insecten eten. Eventueel kunt  tussen het groente en fruit buffalowormen leggen. Zo happen de jonge baardagamen met de wormpjes ook groente en/of fruit mee waardoor ze hieraan ook al aan wennen.

De jonge baardagamen groeien snel en zorg dan ook dat elke baardagaam ongeveer evenveel voedsel binnenkrijgt. Zet zwakkere baardagamen apart. Na een maand of twee kunnen de baardagamen naar een nieuwe eigenaar.

Wat heb ik nodig om de eieren van mijn baardagaam uit te broeden?

Zoals u waarschijnlijk in de tekst al heeft gezien heeft Blue-Lagoon alle producten die u nodig heeft om uw baardagaam eieren succesvol uit te broeden. Blue-Lagoon heeft voor u een lijst samengesteld met de producten die nodig zijn om uw baardagaam eieren uit te broeden:

Hoe huisvest ik mijn uitgekomen baardagamen?

Als u de baardagaam eieren zelf uitbroed moet u uiteraard ook een terrarium klaar hebben staan voor de jonge baardagamen als deze uitkomen. Ook hiervoor hebben wij een lijst met benodigdheden samengesteld. Deze lijst is voor 10-15 babies en is ongeveer 3 maanden te gebruiken. Hierna zullen de baardagamen zich gaan vervelen en hun broertjes en zusjes lastig vallen.

Alle producten kunnen besteld worden in onze webshop, maar u kunt natuurlijk ook langskomen als onze showroom open is!