Jungle Paludarium
Een paludarium bouwen van 4.40mtr lang, 1.25mtr diep en 2.30mtr hoog doe je natuurlijk niet zomaar. De beschikbare ruimte geeft talloze mogelijkheden om Malawi cichliden en gifkikkers te huizen. Met het bouwen van de jungle paludarium kwamen een hoop vragen mee, alleen al te beginnen met de logistieke vragen, het gewicht en alles moet nog eens makkelijk te bedienen zijn ook…
8000 kg is niet niks.
Voorafgaande aan de bouw hebben we wel de fundering even moeten controleren. Het totaalgewicht van deze bak was geraamd op circa 8.000kg en uiteindelijk hebben we extra betonnen fundering in de kruipruimte onder de bak moeten laten aanbrengen. Daarbij moest ook de vloer nog waterpas worden gemaakt.
Glas snijden is een kunst die we bij Blue Lagoon wel beheersen, maar voor een dergelijk formaat bak en met een dikte van 15mm, leek het verstandig het glas op maat aan te laten leveren. Tijdens de bouw van het watergedeelte hadden we nog een kleine tegenvaller. We hebben niet in de gaten gehad dat een van de stabilisatiestroken dunner was dan het standaardglas en bij het vullen met de laatste druppels hoorden we een keiharde knal. Dan moet je eerst je pacemaker weer even op gang brengen, maar bij controle bleek die betreffende stabilisatiestrip gebroken te zijn. Gelukkig deed de opdrachtgever er niet moeilijk over en we hebben het opgelost door er een dikkere strip onder te plakken en de scheurtjes netjes weg te werken. Je ziet er eigenlijk “geen barst meer van”.
Een dergelijke bak met twee verschillende biotopen vraagt om een reeks van technische oplossingen en bij de bouw zijn voor de ruiten een speciaal rolgeleider systeemtoegepast. Onder het landdeel is een krachtige JMB powerled-unit speciaal voor aquaria aangebracht. Voor de verlichting van het landgedeelte werd gebruik gemaakt van 5 HID en 9 power exo-LED’s. Het landgedeelte waar straks kikkertjes moeten kunnen leven werd voorzien van een geavanceerd sproeisysteem. Voor de waterbeheersing zijn twee 3.500 liter pompen geplaatst: 1 voor de waterval en 1 voor de circulatie. Daarnaast 4 grote thermostaten en een controller die op een relais staat vanwege het hoge wattage.
Veiligheid voor alles.
De stroom werd uit veiligheidsoverwegingen verdeeld over twee groepen. Er is een overloopsysteem met een thermostaat kraan aangebracht zodat er gemakkelijk water kan worden ververst. Onder de waterval zit een biologisch filter dat gemakkelijk kan worden gereinigd. Eerst watten voor de grove reiniging, daarna actieve kool en vervolgens porseleinstaafjes voor de bacteriëngroei.
Hoewel het klinkt alsof er veel techniek is toegepast, is alles zo basic mogelijk gehouden. Functioneel en gemakkelijk te bedienen.
Alles met elkaar hebben we met acht man aan dit project gewerkt en hebben we regelmatig dagen van 06.00u tot 23.00u gemaakt. We hebben als team prima gefunctioneerd. Net voor onze vakantieperiode hadden we in ieder geval het aquariumgedeelte af. Na de vakantie hebben we met vier man nog een week lang dezelfde uren gewerkt. Ondertussen ging het andere werk ook gewoon door.
Een hoop geleerd.
Concluderend mogen we stellen dat we met de realisatie van dit voor ons gigantische project een geweldig resultaat hebben neergezet, waarbij een soort van “jongensdroom” is uitgekomen, om zo maar te zeggen. We hebben als team, met ieder onze eigen specialiteit(en), prima samengewerkt en we hebben ook veel van dit project geleerd. We hebben zelfs weer wat nieuwe techniek voor terraria ontwikkeld. De bak zal door de eigenaar worden overgenomen en verder worden onderhouden. Misschien zal hij ook nog wel aanpassingen doen aan de inrichting. Voor ons is dit een klus geweest die we niet snel zullen vergeten. Hopelijk zal dit project nog lange tijd als visitekaartje van ons bedrijf mogen dienen. Wij staan in ieder geval altijd klaar om desgewenst met raad en daad bij te springen, als dat nodig zou blijken. Wij wensen de eigenaar nog heel lang heel veel hobbyplezier met dit fantastische vivarium.